BÅGSKYTTE & KLUBBEN

INFORMATION

Vad söker du?

Det finns många sätt att välja en drag längd som passar dig. Ett vanligt sätt är att stå mot en vägg så att du kan sträcka ut armarna rakt och horisontellt åt sidorna. Mät sedan distansen från det längsta fingret på ena sidan till det längsta fingret på andra sidan (cm). Dividera detta cm-värde en gång med 2,5 och dividera sedan resultatet igen med 2,54. Slutresultatet är din draglängd angiven i tum (inches).

Här hittar du grundläggande regler för säkerhet och etikett som gäller vid bågskyttebanan.

  • Håll pilarna pekade nedåt.
  • Ge medskyttar gott om utrymme och gå aldrig in i deras skjutbana med din kropp eller utrustning.
  • Var uppmärksam på vad som händer runt omkring dig, speciellt när du lämnar eller går in i skjutlinjen.
  • Gå över skjutlinjen – en fot på varje sida – när du skjuter.
  • Skjut lika många pilar som de runt omkring dig för att minimera väntetiderna mellan skjutning och hämtning.
  • När du har skjutit alla dina pilar, gå tillbaka från skjutlinjen, placera din båge på ställningen och vänta.
  • När alla har slutfört rundan frågar du ”Rensa?” eller ”Hämta pilarna?” och vänta på svar innan du går och hämta dina pilar.
    – Om du hör någon fråga ”Rensa?” eller ”Hämta pilarna?”, ta en titt på andra bågskyttar för att försäkra dig om att alla har skjutit färdigt.
  • När du drar ur pilar ur målet, se till att ingen står bakom dig.
  • Hjälp gärna dina medskyttar.

Bågens grepp är ett av två områden där man kommer i kontakt med själva bågen, vilket gör det mycket viktigt att vara konsekvent i hur man håller bågen. Lär dig mer genom denna videon av Jake Kaminski: https://youtu.be/49npRLUAC7Y

Här är en bra illustration om hur ett båg grepp kan se ut:

 

Det finns många olika bågar och märken.  Det bästa är att egentligen testa lite olika bågar för att se vad som passar dig och din ekonomi. En tum regel är att en ny båge för en nybörjare (med lite tillbehör) kostar runt 1500 kr, men bågar kan kosta mycket mycket mer…  Längd och styrka (poundstyrkan) av bågen handlar om hur lång eller stark du är.  Ett riktmärke för styrkan är att man ska kunna hålla sin båge i full draglängd i ca en minut och samtidigt hålla siktet.  Oftast är det bättre att välja en båge med lite lägre poundstyrka, men en båge med högre poundstyrka har en mer kompakt siktskala (lättare att sikta), men då måste man orka hålla draglängden i ca en minut.  Helt enkelt, ju starkare båge du har desto mer muskler behöver du. Men glöm inte av att som nybörjare så bygger man ganska snabbt upp musklerna… Jepp, Det är svårt att välja en båge.

En erfaren bågskytt har byggt upp styrka och hanterar sin dragvikt. Diagrammet nedan är lämplig poundstyrka för nybörjare.  Är du inte nybörjare så kan du ignorera detta diagrammet.

Barn (30-45 kg) = 10-15 lbs (nybörjare 10 lbs)
Barn (45-60 kg)= 15-25 lbs (nybörjare 15-18 lbs)
Kvinna  (45-60 kg)= 25-35 lbs (nybörjare 18 lbs)
Kvinna (60-72 kg)= 25-35 lbs (nybörjare 18 lbs)
Kvinna (72+ kg)= 30-45 lbs (nybörjare 18 lbs)
Man (54-68kg)= 30-45 lbs (nybörjare 18-24 lbs)
Man (68-81 kg)= 40-55 lbs (nybörjare 18-24 lbs)
Man (81+ kg)= 45-60 lbs (nybörjare 18-24 lbs)

Sedan ska man välja draglängden. Det finns många sätt att välja en drag längd som passar dig. Ett vanligt sätt är att stå mot en vägg så att du kan sträcka ut armarna rakt och horisontellt åt sidorna. Mät sedan distansen från det längsta fingret på ena sidan till det längsta fingret på andra sidan (cm). Dividera detta cm-värde en gång med 2,5 och dividera sedan resultatet igen med 2,54. Slutresultatet är din draglängd angiven i tum (inches).

Om man är nybörjare och vill köpa båge så rekommenderar vi att inte köpa en allt för dyr båge, då du utvecklas och blir bättre så vill du nog ganska snart köpa en ny båge som passar den stil, längd, poundstyrka som passar bättre.

Sedan finns det naturligtvis olika sorters pilar… Längd, material och pildimension som ska passa dig och din båge. Men det finns en lösning.

Det finns många ställen att köpa bågar på, men vi rekommenderar Bågar & Pilar för ditt första köp (bra service och bra produkter, dom har en affär i Gamla Stan i Stockholm). Det är bara att ringa dom om man känner att man behöver vägledning i köpet (08-219168). Du kan också, givetvis, kolla med klubben med vägledning inför ditt köp.  Det finns även en Facebooksida där man kan köpa/sälja bågar och tillbehhör.

En erfaren bågskytt har byggt upp styrka och hanterar sin dragvikt. Diagrammet nedan är ungefärlig och det handlar om vad du är bekväm med och hur stark du är.  För nybörjare är det bra med en vikt som man orkar skjuta med och kan träna teknik. Teknikträning blir svårare ju tyngre båge du har, så hellre lättare än tyngre.

Barn (30-45 kg) = 10-15 lbs (nybörjare 10 lbs)
Barn (45-60 kg)= 15-25 lbs (nybörjare 15-18 lbs)
Kvinna  (45-60 kg)= 25-35 lbs (nybörjare 18 lbs)
Kvinna (60-72 kg)= 25-35 lbs (nybörjare 18 lbs)
Kvinna (72+ kg)= 30-45 lbs (nybörjare 18 lbs)
Man (54-68kg)= 30-45 lbs (nybörjare 18-24 lbs)
Man (68-81 kg)= 40-55 lbs (nybörjare 18-24 lbs)
Man (81+ kg)= 45-60 lbs (nybörjare 18-24 lbs)

Poängen på en tavla är följande (bild nedan).  X är värt 10 poäng, men markeras som X för att avgöra lika resultat i en tävling (samma resultat i en tävling avgörs helt enkelt med antalet X man skjutit).

När en pil nuddar ett fällt med högre poäng räknas det högre poänget som poäng. I bilden nedan sitter pilen i det blåa (6 poäng), men den nuddar den svarta linjen till den röda (7 poäng). I detta fallet så får man 7 poäng. Hade man sett något blått mellan pilen och den svarta linjen hade det varit 6 poäng.

Här hittar du grundläggande regler för en säker träningsmiljö:

  • Känn till och följ klubbens regler.
  • Inspektera din utrustning innan du skjuter.
  • Gå alltid, spring inte, på banan.
  • Skjut bara en båge med en pil ordentligt nockad.
  • Ha pilarna i kogret tills du är redo att skjuta.
  • Håll pilarna pekade nedåt eller mot målet.
  • Skjut bara på mål i ditt skjutfält/skottlinje.
  • Var säker på att din skottlinje är klar.

Nya skyttar skaffar licens genom licensutbildningen som genomförs online i SBF’s utbildningsportal. När man gått utbildningen så loggar vi in på resultatdatabasen och uppdaterar din licens.

Här hittar du utbildningsportalen: https://www.bagskytte.se/tavlingar–resultat/licenser

Det enklaste sättet att skjuta pilbåge i Skara är att komma på våra träningar (o:

Men om man vill skjuta hemma är det viktigt att kolla upp hur det fungerar i kommunen och med polisen. Här är lite punkter vi hittat på nätet angående bågskytte (Vi tar inget ansvar för det som står nedan :o).

Man får skjuta pilbåge om kommunens ordningsstadga inte säger något annat och skytten är myndig. Övningsskyttet får därtill aldrig innebära att en risk för att andra människor skadas.

Skjutvapen och armborst behöver vapenlicens men compound, långbågar och recurve bågar behöver ingen vapenlicens. Men användande av pilbågar inom vissa områden kan vara föremål för en tillståndsplikt.

Inom detaljplanelagt område (dvs alla villatomter inom tätbebyggt område) måste man ha vapenlicens (ordningslagen 1993:1617) och särskilt tillstånd från polisen. Tillstånd krävs också för minderåriga som inom detaljplan (endast utomhus) som vill skjuta båge. En omyndig person behöver en myndig person med sig när dom skjuter.

En kommun kan inte förbjuda användande av pilbågar efter eget tycke. Först och främst får regleringen endast gälla offentliga platser. Därtill krävs att förbudet verkligen är befogat för att upprätthålla den allmänna ordningen eller att det finns en beaktansvärd risk för att människor skadas. Ordningslagen anger också att kommunens förbud inte får ”lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet”.

Samanfattning

  • Det är tillåtet att skjuta pilbåge hemma i trädgården (om din kommun tillåter detta)
  • Är man under 18 år och vill skjuta hemma i trädgården krävs det att en vuxen är med dig.
  • Är man under 18 år kan man söka om lov hos polisen för skytte på tomten hemma.
  • Det är alltså tillåtet att skjuta pilbåge hemma om man är över 18.
  • De är inte tillåtet att skjuta pilbåge på detaljplan-ritat område utan tillstånd (kolla med kommunen).

För att vara mer på säkra sidan läs mer här och kolla med din kommun och polisen:

SKARA BÅGSKYTTEKLUBB

Dokumentarkiv

HUVUDSPONSOR SM 2024

Sponsorer

Partners

Vi gillar

BRA LÄNKAR

Kontakt & förening

POSTADRESS

Skara Bågskytteklubb
Tim Pysse Andersson
Brunsbogatan 130c
53237 Skara

Tel: 0705750445
E-post: skarabagskytteklubb@gmail.com

FÖRENINGSINFO

Namn: Skara Bågskytteklubb
Bildad: 2020-03-12
Föreningsnummer: 54574
E-post dataskydd: tim.pysse@gmail.com
Bankgiro: 5536-3212
Organisationsnummer: 802531-0221

HÄR TRÄNAR VI

På sommrarna tränar vi utomhus klockan 14:00-16:00 på söndagar. Banan är även tillgänglig för egenträning. Medlemmar över 16 år kan närsomhelst med egen utrustning träna på Skara Bågskytteklubb som finns på Skjutbanevägen 1, 532 37 Skara

På vintrar tränar vi inomhus klockan 14:00-16:00 på Vilans Fritidsområde i Skara.